haydi hep beRaber teleskop yapalım - Birincil Ayna Yapımı- Cam Aşındırma Nasıl Yapılır? Kaba Aşındırma from Nurcan Örtügen Gök on Vimeo.
Saygıdeğer Uğur İkizler tarafından blogumda yayınlanmak üzere temin edilen bu bilgiler cidden eşi benzeri bulunmayan bir kaynak olacak. “Ben de teleskop yapabilir miyim” diye düşünen gökbilim sevdalılarımıza bu görsel kaynakların çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Biz Cihan Tuğrul Tezcan ile beraber cam siparişlerimizi verdik. Gedik Cam ayna başı 47 TL fiyat talep edince, camlarımızı Bursa’da bulunan Ozan Cam’dan sipariş ettik. Tanesi 25TL olan camlar (2 adet =50TL) 15 cm çapında, 19 mm kalınlığında ve kenarları 45 derce pahlanmış şekilde olacak. 6″ ayna yapımında cam tool kullanmak daha iyi olacağından aynaların 2si benim için 2si Tuğrul için olacak.
Ozan Cam’ın irtibat bilgileri ise aşağıdaki gibi.0224 361 80 320507 244 72 17Şirket sahibi Ali bey, ya da kızı Gülistan Hanım ile görüşebilirsiniz.
Gelelim videomuzun açıklama kısmına: Uğur İkizler‘e tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Birincil Ayna Yapımı- Cam Aşındırma Nasıl Yapılır? Kaba Aşındırma
Aşındırma için kullanılan terimler.
Ayna üstte MoT ( mirror on top )
Alet üstte ToT ( tool on top )
Merkez üstü merkez CoC ( center on center )
W hareketi
Ayna üstte aşındırmada, aynanın ortası çukurlaşır,Alet üstte çalışmada ise aynanın kenarları aşınır, ortası sığlaşır.Merkez üstü merkez çalışma ile küre yüzey elde edilir.W hareketi ile parabol bir yüzey elde edilir.
Aynanın derinliğinin ne kadar olacağını hesap ettikten sonra artık yontmaya başlayabiliriz.
İstediğimiz çukur oluşuncaya kadar 80 grit aşındırıcı kullanacağız. Aşınmanın daha hızlı olması için Kiriş hareketi ile aşındırma yapılması gerekir. Kiriş hareketi, ayna üstte ve aynanın merkezi aletin kenarında olacak şekilde, ayna çapının 1/2 veya 1/3 genlikte ileri geri hareketle aşındırılmasıdır. 10 -15 hareketten sonra alet ile ayna kendi çevresinde rastgele döndürülerek aynanın tüm yüzeyinin aşınması sağlanacak.
Aşındırma sırasında aşındırıcılar MUTLAKA su ile ıslatılmalı, aşındırıcı ve cam tozu solunmamalıdır. Bilhassa kaba aşındırma sırasında maske ile çalışmak bu tozların olumsuz etkilerinden solunum yollarımızı korumaya yetecektir.
Aşındırma işlemi sırasında aşınan cam ve aşındırıcılar bir süre sonra macun gibi çamurlu bir hal alacaktır. Ayna ve aleti su dolu bir kap içinde yıkayıp tekrar aşındırıcı koyup yeni bir seansa başlamaya WET denir.
Birkaç wetten sonra aynanın çukurluğu komparatör saati ile ölçülebilir.
Ayna ve aletleri su dolu kap içinde yıkadıktan sonra bu parçalar dibe çöker, bunları kesinlikle lavabo vs. içine dökmeyin. Bunlar pis su tesisatlarını tıkayabilirler.
Aşındırıcı madde olarak ne kullandınız?
YanıtlaSilAşındırıcı madde olarak; silisyum karbür ve beyaz alüminyum oksit kullanıyorum.
YanıtlaSil