19 Kasım 2009 Perşembe

Yumuşak bir yüzey için...




Epeydir 6" f/5 aynamın yapımına ara vermiştim. Aslında Jerry'ye göre bu noktada bırakabilirdim. Ara verdim ama yeniden birkaç düzeltme ve yüzeyi yumuşatma hareketi yapacağım. Bunun için Jerry ile olan yazışmalarımızı hem yol gösterici olması açısından hem de benim için de tekrar olması açısından bloguma yazmam gerektiğini düşündüm. Kısa zamanda çalışmalara kaldığım yerden devam edeceğim. Bu arada Jerry'nin ayna yapım videolarını da en kısa zamanda buraya ekleyeceğim...

Ayna yapımında yumuşak bir yüzey elde etmek için işte bazı ipuçları;


Cilalama ve biçimlendirme yaparken, lap ve aynayı birlikte, birbirleri üzerine baskı uygular şekilde bırakılmalı. Hangisinin üste olduğu önemli değil. Ama eğer lap üstte olursa, su ayna yüzeyinde daha kolay kalabilir. Onları birbirinden ayırmak da daha kolay olur.

Lap daha iyi iş görür ve daha yumuşak yüzeylere sahip aynalar yapmamızı sağlar, eğer iyi şekilde bastırılmış ve aynadan zorlukla ayrılıyorsa. Eğer bu şekilde aynanın üzerinde kurumuşsa, ayırmak için, kenardan kanalların arasında girebilecek şekilde atomizerle su püskürtülmeli. 10 – 15 dakika sonra su optik reçine ile cam arasına nüfuz edecektir. Bunları birbirinden ayırmak için de sürekli kuvvet kullanılmalı.

Ayna ve lapın birbirine yapışması, ve zorlukla birbirinden ayrılabilmesi kötü bir şey olarak görünür. Bu kötü değildir. Bu iyidir. Bu şekilde lap ayna yüzeyine mükemmel olarak uyar.


Aynayı test ettikten sonra:

  1. Eski Seryum Oksit lap üzerinden iyice yıkanır.
  2. Lap karelerinin üzerine kalın bir CeO bulamacı ve su konulur.
  3. Aynanın temiz olduğundan emin olunur ve üzerlerine bir ağırlık koymadan, bir sonraki çalışma zamanına kadar o şekilde bırakılır. Eğer sadece birkaç saat için ayrlmışlarsa, 1 saatlik bastırma yeterli olabilir. Eğer birbirlerinden 24 saat için ayrıldılarsa, 12 saat kadar soğuk bastırma gerekir.
  4. Bir sonraki biçimlendirme oturumuna başlandığında, lap ve ayna birbirlerine yapışmış olacaklardır ve bunları hareket ettirmek için biraz kuvvet gerekecektir. Bu iyidir.
  5. Gerekmedikçe, daha fazla CeO ya da su eklememelidir. Kısa biçimlendirme oturumları için (10- 20 dakika) , hiç bir şey eklenmesi gerekmez. Lap karelerinin üzerindeki CeO bastırma ile optik reçinenin içine nüfuz eder ve işi yapmak için bu kadarı fazlasıyla yeterlidir. Lapı ayırmak için kullanılan su miktarı da, genellikle yeterlidir ama karşı direnç kuvetini ortadan kaldırmayacak kadar az su püskürtülebilir. Ama eğer fazla su eklenmişse, 5 dakika daha o şekilde üst üste bırakılır ve sonra çalışmaya başlanır.
  6. Hareket olabildiğince yavaş ve yumuşak yapılmalıdır. Yapılan harekete, sürekli ve kararlı karşı direnç hissetmelisinizdir. Hareket hızı, bu sürekli direnci hissedebilecek şekilde ayarlanmalıdır. Çalıştıkça, bu doğru hız da değişecektir, bazen oldukça çabuk şekilde. Her 2 ya da 3 saniyede bir, bir ileri ve bir geri harekteten daha hızlısı genellikle yapılamayacaktır. Bazen, bir ileri ve bir geri hareketi için geçecek süre 8 ya da 10 saniyeyi de bulabilir.
  7. Yumuşak hareketlere devam edilebildiği sürece, su ya da CeO eklenmesi gerekmez. Harekete karşı direnç hissetmek ve CeO ya da su eklemek gerektiğini hissetmek, ve eğer düzgün yumuşak hareket etmiyorsa lap, bu şekilde çalışmamak gerekir. Eğer hareket size düzgün gelmiyorsa, birazcık CeO ve su ekleyerek 30 dakika daha bastırılmalıdır. Daha sonra tekrar denenmelidir.

Tüm bunlar, ayna üzerinde çok ince ve yumuşak bir yüzey oluşturmak içindir.


Cilalama yaparken, çalışma oturumlarının süreleri uzundur ve işin oluşturduğu ısı, lapın ayna ile iyi uyumuna (iyi temas) yardımcı olur. Biçimlendirme yaparken, çoğu çalışma oturumu süresi kısadır ve lapın ayna ile iyi uyum sağlaması için yeterince uzun süre yoktur. Çalışma başlangıcından beri ayna ile lapın uyum içinde olması gerekir. İyi bastırma, bu sebepten biçimlendirmede cilalamadan çok daha önemlidir. Çalışma sürelerinin uzunlukları arasındaki farklılıktan dolayı, bu sebeptendir ki, çok yumuşak bir yassı kürenin, biçimlendirme denemeleri sonucunda, bölgelenmelerle dolu ve kaba bir yüzeye dönüştüğü görülür. Yumuşak hareket de önemlidir.

Şimdilik bu kadar yeter :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates | Contact | About