İstanbul Kültür Üniversites'nin düzenlemiş olduğu II. Amatör Teleskop Yapım Çalıştayı (ATY 2009) sona erdi. Başlangıç aşamasında katılımcıların zihninde ne vardı bilmiyorum ama onca yoğun program ve çalışma temposuna rağmen son gün herkesin ortak bir düşüncesi vardı. "Rüya gibi idi" Ben de bu rüyanın hiç bitmemesini diledim.
Hala kulaklarımda garccc garccc aşındırma sesleri, zımpara çekiç, tornavida sesleri.... ve tabiki Ethem Hocamızın düdük sesi...
Mutlu sona bir gün kala katılımcıların duygularını almak için roportaj yaptım. Gönül isterdiki herkes ile görüşüp duygularını alayım, bu unutulmaz çalıştayı sanal dünyada da yazılı hale getireyim. Lakin ancak 15 değerli katılımcı arkadaşım ile görüşebildim.
İşte rüya gibi bir çalıştayın sonunda arda kalan hatıRalar.....
AYŞE ŞEBNEM KAYGUSUZ
İÇEL Yaş:39 FİZİK ÖĞRETMENİ
Tübitak'ın düzenlediği yarışmayı kazanarak 2006'da ki Tam güneş tultulmasını izledi. O zamandan beri gökbilim içinde ve etkinlikleri takip ediyor. İKÜ'nün tüm faaliyetlerine katılıyor. Çocuklara aşılamaya çalışıyor. Okulda astronomi kulübü kurdu. Teleskop yapmanın bu kadar zor olduğunu düşünmemişti. Emeğinin karşlılığını alacak olmaktan dolayı çok mutlu. Teleskop yapmanın çok zevkli, yorucu ama güzel olduğunu, herkesin denemesi gerektiğini düşünüyor. Teleskobu ile okulda gökyüzü şenliği yapacak. Bilim buluş şenliğinde eğitmenlerimizden destek alarak Öğrencilerine teleskop yaptırtmayı planlıyor. İkinci bir ayna yapmayı istiyor.
BANU ÖMÜR BODUR
İSTANBUL Yaş:32 MATEMATİK ÖĞRETMENİ
2009 astronomi yılı olması sebebi ile ilgisini çekti. Öncesinde astronomiye ilgisi yoktu. Bununla ilgili etkinlikleri takip ederken ATY 2009'dan haberdar oldu. TAD'ın sayfasından ilgili bilgilere ulaştı. Çocuklara aktarmak istedi. Tiyatro ile de ilgileniyor. Hubble sergisi ve Gallileo'nun oyununu (gezegen sistemi) sergilemek istiyor. Teleskop yapmanın çocukların ilgisini çekeceğini düşünüyor. Sona yaklaştıkça heyecanlanmaya başladı. Çalıştay onun için çok eğlenceli geçti, hem tatil yaptı hem teleskobunu. İlk günden itibaren ayna yapmak kendisine terapi gibi geldi. Burada yepyeni bir dünya tanıdı. Bundan sonra Astronomi bambaşka bir hayatı olacak. Artık sonsuz bir pencere açıldı dünyasına. Halka Bilimin önemini anlatmak için gökbilimin çok işlevsel bir alan olduğunu düşünüyor. Atatürk'ün büyüklüğünü her alanda hissediyor. Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren Atatürk'ün isteği ile astronomi lise müfretadında idi. 74'den sonra kaldırıldı. Umuyorki bu ve benzer çalıştaylar ile bu eksiklikler kapatılır.
BİRCAN YÜCAL
İSTANBUL Yaş:52 FİZİK ÖĞRETMENİ
Daha önce de gökbilime ilgisi vardı ancak hiç çalışma yapmadı. İnternetten milli eğitimin sitesinde haberdar oldu. Buradaki ekip çalışmasından büyük zevk aldı. Özellikle fazlaca bilgi alışverişinde bulunmaktan çok memnun. Öğrencilerine bu deneyimlerini aktarmak istiyor.
CAN PERİ
İSTANBUL Yaş:45 SERBEST MESLEK
Buraya katılmadan önce astronomiye ilgisi yoktu. Ancak teleskobun kendisi ilgisini çekiyor. İnternette Pelin Öztürk'ün sitesinden haberdar oldu ve çalıştaya katılmaya karar verdi. Burada akademik bir çevre edindi. Teleskop yapımını, ayna ve ayna hesaplarının yapımını öğrendi, mevcut bilgisini artırdı. Türkiye'de teleskop üretimi ile ilgili neler yapabilir, bu camiaya katkısı neler olacak onu düşünecek ve ayna yapımı ile özellikle ilgilenecek.
CEMAL TANER
MANİSA Yaş:37 ELEKTRİK ELEKTORNİK ÖĞRETMENİ
Astronomiye merakı vardı ve kitap okuyordu. Daha önce hiç profesyonel gözlem yapmamıştı. Çıplak gözle neyin ne olduğunu bilmeden gözlem yapıyordu. MEB'in ana sayfasından yapılan duyuru ile haberdar olarak geldi. Teleskobun nasıl yapıldığını öğrenmek ve sonuçta teleskop sahibi olmak için geldi. Döndüğünde gökbilimi sevdirmek ve eşi ile beraber Avrupa Birliği Okul Ortaklıkları Projesi yapmak istiyor. Çalıştaya eşi ile beraber katıldı. İKÜ'nün gerçekten güzel bir ortam hazırladığını düşünüyor.
CENK KAYHAN
ADANA Yaş:22 ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ ÖĞRENCİSİ
Astronomi okuyor. Bölümünü bilinçli olarak seçmiş. Astrohaber adlı bülten, çıkartıyorlar. DAY 2009 ile ilgili olarak bu bültende çıkan yazıdan haberdar oldu. İKÜ'nün sempozyuımlarına da katılıyor. Üniversitede teleskop ile gözlem yapıyor anacak hem yapımını öğrenmek istemiş hem de kendi teleskobu olmasını dilemiş. Burada teorik bilgisini pratiğe dökme şansını yakaladı. Buradan sonra üniversitede teleskop yapımını yaymaya çalışacak. Bir ayna daha yapmayı planlıyor.
NAGİHAN AKSOY
TEKİRDAĞ Yaş:41 FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Felsefeyi çok seviyor. Felsefeden astronominin, astronomiden de temel bilimlerinin doğduğunu düşünüyor. Üniversite yıllarında kuantum en çok sevdiği alandı. Kuantum uzayda da geçerli. Dolayısı ile bu ikisi arasındaki bağlantıyı kurunca ve uzayın gerçek bir laboratuar olduğunu değerlendirirsek astronomiye karşı ilgisi olduğunu farketti. Astronomi konuları müfredata girdikten itibaren bu konu ile ilgili daha bilimsel yazılar okumaya başladı. MEB'nın sayfasından çalıştaydan haberdar oldu. Açıkçası bu kadar güzel olacağını düşünmemişti. Farklı birşeyler öğrenirim ümidi ile katılımda bulundu. İKÜ'nün harikulade bir organizasyon hazırladığına ve bize karşı gözterdikleri hassasiyetin mesleklerine olan aşklarından kaynaklandığına inandığı bilim insanları ve eğitmenlerimizle tanışmak ve yaşayarak onların bu sevdasına ortak olmaktan ve sevdaları ile sevdalanmaktan kendisini alamadı. Yaptığı teleskopla fen ve teknoloji kulübünün yıllık çalışma programında belirli bir döneme astronomi ile ilgili etkinlikler planlayıp bu sevdayı öğrencilerine aşılamayı düşünüyor. Aynı zamanda kulüpte teleskop da yaptırmayı palnlıyor.
ÖMÜR UZUN ALİ
İSTANBUL Yaş:35 BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ
Buraya katılmadan önce astronomiye merakı yoktu. Fakat uzayla ilgili fen bilgisi dersi ve gazetelerden incelediği bilgileri vardı. Bir fen bilgisi arkadaşının tavsiyesi üzerine çalıştaya katıldı. Ortam çok güzel, katıldığı için çok mutlu oldu. En önemlisi bir teleskop sahibi oldu. Bundan sonra okulunda bir astronomi kulübü kurup hem gökbilimi öğretmeyi hem de öğrencileri ile teleskop yapmayı hedefliyor. Buradaki öğretmenleri çok değerli bulduğunu belirtiyor.
PELİN ÖZTÜRK
BARTIN Yaş:31 MATEMATİK ÖĞRETMENİ- ASTRONOM
AÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu. Kendi alanı ile ilgili iş bulamadığı için matematik öğretmenliği yapıyor. Ama astronomiyi mezun olduğundan beri bırakmadı. Türkiye'de yapılan tüm etkinlikleri takip etmeye çalışıyor. Ayrıca kendisine ait teleskobu ile öğrencilerine gözlemler yaptırıyor ve gökyüzünü tanıtmaya çalışıyor. İKÜ'nün astronomiile ilgili düzenlediği tüm etkinliklere katılmaya çalışıyor. I. ATY'ye de katılmıştı. Bu seferki çalıştay onun için diğerinde öğrenilen bilgileri kullanıldığı için daha verimli geçti. Bir teleskobu baştan sona yapmayı iyice öğrendi. Bu öğrendiklerini hem öğrencilerine hem de bu konuya ilgi duyan herkese aktarmayı istiyor. İKÜ'ye böyle bir organizasyonu düzenlediği için teşekkür ediyor. Çalıştay ortamı çok güzeldi. Ortak ilgi alanları astronomi olan kişilerin toplandığı verimli astronomi sohbetleri yapıldı. Gökyüzünün izlendiği güzel bir ortamdı. Teleskop yapmak onun için o kadar zevkli idi ki kimi zaman yemeğe gitmeyi dahi unuttu. Karşısında çok güzel bir deniz olmasına rağmen çalışmayı bırakıp denize girmeyi dahi istemedi. Tüm görevli arkadaşlar her türlü sorulara cevap verip kendilerine çok yardımcı oldular. Özellikle Prof. Dr. Ethem DERMAN kendilerini hiç bırakmayıp kendilerinin her türlü sorularına cevap verdi. Hepsine ayrı ayrı teşekkürlerini sunuyor.
ÜLKÜ YILMAZ
ANTALYA Yaş:27 FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Astronomiye ilgisi mesleği ile birlikte başladı. 2008'de Tübitak'ın gözlem şenliğine katıldı. Şenlikten sonra okuluna gözlem evi kurdurmak fikrini yeşertti ve bu yolda devam etmesi gerektiğini düşündü. 2009 etkinliklerini takip ederken bu çalıştay ile karşılaşarak başvurdu. Okula gözlem evi kurdurmak için buradaki teleskobu ile başlamanın ve okul yönetimini yönlendirmek için bilgi paylaşımını artırmak istedi. Çalıştay onun için çok keyifli idi. Toplu teleskop kundaklarını görünce çok heyecanlanıyor. Her aşama gerçekten zordu ama bir o kadar da keytifli idi. Teleskobunu alıp okuluna götürmek için merakla bekliyor. Değerli öğretmen arkadaşları tanımaktan çok memnun. Okulda gözlem şenlikleri de yapmaya devam edecek. 2. bir ayna yapmayı düşünüyor.
VEDAT ÇAPRAZ
KARABÜK Yaş:39 REHBER ÖĞRETMEN
Çocukluğundan beri astronomi merakı var. 2008'de minik bütçeli ilk teleskobunu aldı. Onunla gökyüzünü gözlemlemeye başladı. jüpiterin uyudularını görünce çok heyecanlandı. Büyük bir teleskobum olursa daha güzel görebilirim diye düşündü. Bunu nasıl yaparım diye araştırma yaparken bu çalıştayı bularak katılmaya karar verdi. Okulundaki öğrenciler boş zamanlarda uğraşacakları ilgi alanları olmadığından yakınıyorlardı. Öğrencilerine de uygulayabilecekleri yeni ve güzel bir alan yaratmak adına bu çalıştaya katıldı. Çalıştayın gerçekten çok büyük bir hizmet olduğunu, ufak tefek aksaklıklar olsa bile böyle bir çalışmanın çıkmasının çok yararlı olduğunu düşünüyor. Kendisini kurmuş olduğu havacılık kulübünde model uçak yapılıyor. Şimdi o kulübü Havacılık ve Astronomi kulübü olarak değiştirip öğrencileri için birşeyler yapmaya çalışacak.
VESİLE DEĞERLİ ER
NEVŞEHİR Yaş:29 FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
2005'te İzmir'de düzenlenen Uzay kampına gitmekle gökyüzüne olan merakı başladı. 2006'da Tübitak'ın düzenlemiş olduğu TAM güneş tutulması sempozyumuna ve Gökyüzü gözlem şenliğine katıldı. Bu etkinlikler sonucu oluşturulan mail grubundan haber alarak bu çalıştaya katılmaya verdi. İstanbul Kültür Üniversitesi'nin etkinliklerini takip ediyor. 2 kere okuluna planeteryum getirtti. Çalıştay onun için ilk başta stresli idi. Aynaya hepimiz gibi çok büyük emek verdi. İnsanoğlunun yapabileeği en hasssas şey olduğunu düşünüyor. Ekim ayında ilinde gözlem şenliği planlıyor. Bu çalıştay çok güzel bir deneyim oldu. Öğrencilerine de teleskop yapmayı/yaptırmayı planlıyor.
YESTER DEMİR ÖZMERİNOĞLU
İSTANBUL Yaş:29 FİZİK ÖĞRETMENİ
Astronomiye olan ilgisi 2 yıl önceki Tübitak gözlem şenliği ile başladı. Okulda astronomi dersleri vermeye başladılar. Bu yıl da "Bilim eğitiminde astronomi" adlı çalıştay düzenlendi. 40 kişilik öğretmen listesinde yer aldı. Prof. Dr. Ethem Derman ile tanıştığı bir toplantı sırasında bu çalıştaydan haberi oldu ve katılmaya karar verdi. Beklenti ve hayallerinin ötesinde bir ortam ile karşılaştı. Mesleği ne olursa olsun astronomiye gökyüzüne ilgisi olan herkesin böyle bir fırsatı yaşamasını istiyor. Teleskobu ile bol bol hava atmayı planlıyor. Etrafta gururla bunu ben yaptım diyecek. Teleskobunu bilimin hizmetine sunup ulaşabildiği kadar kişiye ulaşmaya çalışacak.
ZEKİ NARCIOĞLU
BURSA Yaş:50 SINIF ÖĞRETMENİ
2-3 yıl önce gökyüzünü seyretmeye başladı. Yıldızlar çok ilgisini çekti. Gökyüzünü çıplak gözle gözlemlemeye başladı. 1 yıl önce dürbün alıp gözlemlerine devam etti. Takım yıldızları, jüpiter ve ayı gözlemledi. teknoloji fuarında Deniz Bağdaş ile tanışarak bu çalıştaya katılmaya karar verdi. Kendi teleskobunu yapmak onu çok heyecanlandırdı. Bu sene öğrencilerine birinci sınıftan itibaren gökyüzünü teorik olarak değil uygulayarak öğretmek, astronomiye ilgi duymalarını sağlamak istiyor.
ZEYNEP AVCI
ANKARA Yaş:22 ASTRONOMİ ÖĞRENCİSİ
Mezun olmadan önce bir teleskobunun olmasını istediği için çalıştaya katıldı. Amatör gökbilimcilerle beraber gökyüzünü burda paylaşmak istedi. Teleskop yapımını öğrenmek istedi. Teoriyi biliyor ancak uygulamaya da geçirmek istedi. Uygulama fırsatı bulduğu için çok yararlı olduğunu düşünüyor. Ortam onun için çok güzeldi. Birbirini tanımayan insanların aile gibi olduğunu, teleskopların da çocuğumuz olduğunu düşünüyor. Daha anne olmadan teleskop yaparak annelik duygusunu yaşadı. Çalıştay tekrarlanırsa tekrar katılmak istiyor. Bu çalıştayı Ankara'da yaygınlaştırarak öğrendiklerini paylaşmak, öğretmek istiyor.
Türkiye'ni farklı illerinden, farklı meslek ve hayatlara sahip insanların gökyüzüyle buluşması çok etkileyici..Katılımcılar arasında öğretmenlerimizi görmek çok güzel, deneyimlerini çocuklarımıza aktaracaklarını bilmek çok mutlu etti beni..
YanıtlaSil