24 Nisan 2009 Cuma

satüRn



Satürn Güneş sisteminin güneşten yakınlık sırasına göre 6. gezegenidir. Türkçesi Sekendizdir. Büyüklük açısından Jüpiter'den sonra ikinci sırada gelir. Adını Roma tarım tanrısı Saturnus'tan alır. Arapça kökenli Zühal adı Türkçe'de giderek daha az kullanılmaktadır. Sekendiz olarak da bilinir. Çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden biri (diğerleri, Merkür, Venüs, Mars ve Jüpiter) olarak eski çağlardan beri insanoğlunun dikkatini çekmiştir. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir.
Bu şu demek oluyor: Eğer bir uzay aracı ile Satürn'e iniş yapmak istese idik, Dünya gibi bir yer kabuğu olmadığından inemeyecektik :)
Biraz önce eve girdim. Eve girmeden önce Altuğ Kağan kafasını gökyüzüne kaldırdı (kucağımda idi) ve 'Anne bak yıldız var' dedi. Evet annecim dedim. Sonra ben de gökyüzüne bir bakındım. Büyük Ayı Takım Yıldızı'nı ordan hooop Polaris'i, ordan hooop Güney'i ve parlayan ve Kadir'i -0,3 (çıplak gözle görünen parlaklığa Kadir deniyor :)) olan Satürn'ü gösterdim. Annecim bak bu Satürn dedim. 'Eveeeet Çatüyn' diye tekrarladı. Çıplak gözle Satürn'ün orda olduğunu bilmek çok keyif verici bir duygu.

2 yorum:

  1. Satürn gökyüzündeki en muhteşem görüntülerden biri gerçekten; asıl güzel olan ise çıplak gözle veya küçük bir teleskopla bile bu harika gezegenin görüntüsünün erişilebilir olması...

    Gökyüzünde yolunuzu bulmayı öğrendikten sonra adlarını ve hikayelerini bildiğiniz yıldızlara, gezegenlere bakmak daha da bir anlamlı oluyor gerçekten. Onlar sizin için artık "oralarda bir yerlerde parıldayan ışık küreciklerinden" öte birşeyler..

    Bol yıldızlı geceler..

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle... :)
    hem de çok öte...

    YanıtlaSil

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates | Contact | About