30 Haziran 2009 Salı

07 haydi hep beRaber teleskop yapalım - İnce Aşındırma

haydi hep beRaber teleskop yapalım - İnce aşındırma 1 from Nurcan Örtügen Gök on Vimeo.



haydi hep beRaber teleskop yapalım - İnce aşındırma 2 from Nurcan Örtügen Gök on Vimeo.



Aynamızın çukurluğu artık tamam. Bundan sonra yapılacak iş, aynanın yüzeyini optik yüzey elde edene kadar aynı derinliği koruyarak aşındırmak.



80 grit tanecik büyüklüğündeki aşındırıcıyı artık kullanmayacağız. Aleti aynayı çalışma ve tezgahını güzelce yıkayıp 120 grit tanecik ile aşındırmaya devam edeceğiz.



Her wette derinliği ölçüp buna göre MoT ya da ToT hareketler ile aşındırma sürdürülecek.

Genellikle her gritte yaklaşık 8 -10 wet çalışmak yeterli olacaktır. Ancak bir ince tanecik büyüklüğüne geçmek için yine de ayna yüzeyini büyüteç ile kontrol etmekte fayda var.



Ayna yüzeyine büyüteç ile bakıldığında buzlu cam yüzeyi gibi küçük çukurlar görülecektir.


009 nolu videoda bir küçük taneciğe geçmeden önce ayna yüzeyi inceleniyor.


Bu küçük çukurların hepsi aynı büyüklükte ise bir ince grite geçilebilir. Arada büyük çukurlar var ise hepsi aynı boya gelinceye kadar aynı grit ile aşındırmaya devam edilir.

120 gritten sonra sırasıyla 180, 220 grit silisyum karbür ile daha sonra, 30, 15, 8 ve 5 mikron tanecik büyüklüğündeki aluminyum oksit ile aşındırmaya devam edilir.



Bir tanecikten küçük bir tanecik büyüklüğüne geçişte mutlaka ayna, alet ve çalışma tezgahı iyice yıkanmalıdır. Aksi halde bir önceden kalan büyük taneli tek bir grit aynayı çizmek için yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates | Contact | About