16 Haziran 2009 Salı

guRur duydum...


Bugün 16 haziran 2009.
APOD (Astronomy Picture Of the Day)'un 14. yaş günü. Ve bugün bir Türk olarak göğüslerimin kabardığı bir gün. Çünkü APOD'un bu doğum günündeki fotoğraf bir Türk'e Tahir Şişman Bey'e ait. Resmi görünce tüylerim ürperdi, gurur duydum.

Ülkemizden nice böyle fotoğraflar çıkması dileği ile...

APOD Hakkında:
Astronomy Picture Of the Day (APOD) 1995 Yılından bu yana Robert Nemiroff (astrofizikçi - Michigan Technological University ve NASA Goddard Merkezi) ve Jerry Bonnell (Astrofizikçi - Compton Gamma Ray Observatory Science Support Center) tarafından yürütülmektedir. Her gün dünya üzerindeki amatör ve profesyonel (gözlem uyduları, gözlem evleri, bilimsel deneyler vs..) gökbilimciler tarafından gönderilen her biri birbirinden ilginç ve önemli gök resimlerinin üzerlerinde çok önemli tartışmalar ve bilgilerle desteklenerek incelendiği ve biz amatör-gökbilim tutkunları için her gün bir başka güzel manzara ile evrene açılan renkli penceremiz olan "Sabah İlk Yapılacaklar ve Bakılacaklar Listesindeki" bilgi kaynağıdır.

Her gün yorulmak nedir bilmeden amatör bir heves ama profesyonel bir disiplin ile düzenli olarak yeniledikleri sayfalarında APOD ile Türkiyedeki gökbilim tutkunlarını buluşturan, sevgili Tahir Şişman Bey ve Murat Tunçay Beylerin kurmuş olduğu http://www.bulutsu.org/ internet sitesindeki "Günün Gökbilim Görüntüsü" bölümünde de APOD'in Türkçe versiyonu bulunmaktadır.

14. Yılını dolduran APOD dünyada şu an aynı anda içlerine Türkçenin de olduğu 17 farklı dilde ve dünyanın farklı yerlerindeki 21 farklı "kardeş sitede" yayınlanmaktadır.

14. Yılı vesilesi ile bu gün APOD 'da GGG kurucularından Tahir ŞİŞMAN Bey'in katkıları ile yayınlanan fotoğrafta, Tahir Bey'in izmit körfezinde ay'ın yükselişini fotoğrafladığı kareleri üst üste bindirerek oluşturduğu görüntü ile hem Ay'ın ufka yakınken büyük görünmesi yanılsaması anlatılıyor hemde resmin üzerine mause'ı gezdirdiğinizde "Happy Birthday APOD" yazısı beliriyor.
APOD Hakkında kısmının yazarı Emre Evren'e yazısının yayınlanmasına izin verdiği için teşekkür ederim.

Kaynak : Günün Gökbilim Görüntüsü
Türkiye Üzerinde Ay Doğumu
Katkı ve Telif Hakkı : Tahir Şişman
Açıklama : Ufka yakınken Ay daha mı büyüktür acaba? Hayır. Yukarıda da görüldüğü gibi, gökyüzündeki konumu ne olursa olsun Ay her zaman, hemen hemen aynı büyüklükte görünür. Tuhaf bir biçimde, yaygın olarak rastlanan ay yanılsamasının sebep veya sebepleri halen tartışılmaktadır. Bu konuda önde gelen iki açıklamanın ikisi de, ön plandaki nesnelerin ufukta yer alan Ay'ı daha uzaktaymış gibi gösteren göz aldanmasına dayanmaktadır. Eskiden en yaygın açıklama zihnin daha uzaktaki nesneleri daha geniş olarak değerlendirdiğini iddia ederken, daha güncel bir açıklama ise buna uzaklık yanılsamasının gözün gerçekten de farklı bir biçimde odaklanmasına neden olduğunu eklemektedir. Ancak her iki durumda da Ay'ın açısal çapı 0,5 derecedir. 2007 yılında çekilen yukarıdaki zaman aralıklı görüntü dizisinde, karelerden bir tanesi ön planda Türkiye'den İzmit Körfezi'ni göstermektedir.

Explanation: Is the Moon larger when near the horizon? No -- as shown above, the Moon appears to be very nearly the same size no matter its location on the sky. Oddly, the cause or causes for the common Moon Illusion are still being debated. Two leading explanations both hinge on the illusion that foreground objects make a horizon Moon seem farther in the distance. The historically most popular explanation then holds that the mind interprets more distant objects as wider, while a more recent explanation adds that the distance illusion may actually make the eye focus differently. Either way, the angular diameter of the Moon is always about 0.5 degrees. In the above time-lapse sequence of the Moon taken in 2007, with one exposure taken to bring up the foreground of Izmit Bay in Turkey. On the occasion of our 14th anniversary, the APOD editors thank all of our contributors and mirror site operators whose volunteer efforts help bring the wonders of astronomy to millions of people around the world. Additional thanks also go to our Turkish mirror site operators for submitting the above mouseover image.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates | Contact | About