7 Haziran 2009 Pazar

01 haydi hep beRaber teleskop yapalım - Ayna Yapım Malzemeleri













Amatör Teleskop Yapımı ile ilgilenen, ilgilenmek isteyen arkadaşlarımız için Ayna Yapım Malzemelerini aşağıdaki gibi listeledim..

Ayna Yapım Malzemeleri:
1-Cam

2-Alet ( tool )

3-Aşındırıcılar

4-Optik reçine

5-Komparatör saati

6-Çalışma tezgahı

7-Test düzeneği

Cam:
Genellikle büyük cam şirketlerinin sattığı 19 mm kalınlığında düz plaka soda-kireç cam istenilen çapta kestirilip, kenarları rodajlanmalıdır.

Alet:
Aynayı yontmak için kullanılan ayna çapındaki araçtır. Küçük çaplı ayna aşındırmada alet olarak cam kullanılabilir. Bu hem daha pratik, hem de daha ekonomiktir. Ayrıca, ayna çapında dişçi alçısına veya yine aynı çapta mermer plaka üzerine epoksi ile cam seramik yapıştırmak suretiyle de aşındırma aleti yapılabilir.

Aşındırıcılar:
80 grit silisyum karbür
120 grit silisyum karbür
180 grit silisyum karbür
220 grit silisyum karbür
30 mikron aluminyum oksit
15 mikron aluminyum oksit
5 mikron aluminyum oksit
3 mikron aluminyum oksit

Optik Reçine:
Optik reçine, Karasakız, Çam Terebentin, Balmumu karışımları ile elde edilebilir. Amerika’ da satılan Gugolz doğal reçine ve Acculap sentetik reçine satılmaktadır.

Komparatör saati:
Derinlik ölçümü için kullanılacak hassas ölçü aletidir.

Çalışma tezgahı:
Ayna yontmak için çalışma tezgahı gereklidir. Masa üzerinde çalışabilmek için üst parçası dönen bir alet kullanılabilir ya da bir varil üstünde sabit durabilir. Çalışma esnasında bunun etrafında dönülür.

Test Düzeneği:
Cilalama ve biçimlendirme sırasında aynanın yüzey hassaslığını görmemize yarayan araçtır. Çeşitli test türleri vardır. En basit olan Ronchi test düzeneği iki parçadan oluşur. Aynayı dik şekilde koyabileceğimiz ahşaptan yapılmış bir plarform ve üzerinde ronchi ızgarası ve ışık bulunan basit bir düzenektir.


PS:Kaynak- Uğur İkizler

1 yorum:

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates | Contact | About