14 Ağustos 2009 Cuma

her pazar Mitolojik Öykü dizisi başlıyor!


Merhabalar,

Takım yıldızları bizim Gökyüzündeki temel adreslerimiz. Onlardan yola çıkarak gökyüzünde dolaşmayı ve aradığım gökcisimlerini bulmayı çok seviyorum. Her bir takım yıldızının Mitolojik bir de öyküsü var. Bunlar gerçekten inanılmaz güzellikte hikayeler. Bu sebeple her Pazar günü bir takım yıldızının Mitolojik Öyküsünü sizlerle paylaşmak istedim.
Söz konusu öykülerin kaynağını, T.C. Ankara Üniversitesi- Fen Fakültesi- Astronomi ve Uzay Bilimleri öğrencisi Yasemin Örs tarafından Prof. Dr. Ethem Derman danışmanlığında 2001 yılında hazırlanan tez oluşturuyor olacak.
Dünya’dan bakıldığında grup halinde görülen yıldızlar topluluğuna takımyıldız denir. Gruptaki yıldızlar birbirine sanal (düşsel) çizgilerle bağlanacak olursa, ortaya belirli şekiller çıkar. Eski astronomlar bu şekilleri efsanelerdeki belirli hayvanlara ve kahramanlara benzetmiş ve bunların tanrılarca gökyüzüne çıkarıldıklarına inanmışlardır. Takımyıldızların büyük bölümünü, eski Yunanlılar ve Romalılar adlandırmıştır, ama onlar da bu adları Babilliler’den almış olabilirler.
Kuzey ve güney yarımküreler dahil bütün gökyüzündeki toplam takımyıldız sayısı 88’dir. Herhangi bir gecede gökyüzüne bakıldığında bunlardan 40 kadarı görüş alanımızdadır.
Mitos söylenen ya da duyulan sözdür; masal, öykü, efsane anlamına gelir. Loji ise, ilk anlamı söz olmakla birlikte bilim anlamına gelir. O halde mitoloji efsane bilimi anlamına gelmektedir.
Mitoloji deyince, başta Yunan-Roma mitolojisi diye bir kavram akla gelir. Oysa bir öykünün Yunanca ya da Latince yazılmış olması, o öyküyü ne Yunan’a, ne de Roma’ya maleder. Söz konusu Akdeniz mitolojisidir ve anavatanı Anadolu’dur.
Mitolojinin doğuşunun anlaşılması için, insanoğlunun çok eski zamanlardaki yaşamına bakmak gerekir. İlkel insan da, tanımak ve bilmek gereksinimi içindedir. Doğa olaylarının nedenlerini, nereden gelip, nereye gittiğini, yaşamın ne olduğunu, ölümün sırrını bilmek istemektedir. İlkel insan bunlara bir açıklama bulmaya çalışır. Her şey onun için şaşırtıcı ve korkutucudur. Doğa olaylarının akılcı bir açıklamasını yapamaz. Bu yüzden evreni doğa üstü yaratıklarla doldurmak gerekir. Bu doğa üstü varlıkların yaşayışını, davranışlarını ve karakterlerini insanlarınkine benzetir. Fakat bunların insanlarla eş olmayan güçleri, yetenekleri, erdemleri ve kötülükleri olmalıdır. Bu tanrılar ortaya çıkarıldıktan sonra, bunlar hakkında çeşitli masallar uyduruldu ve mitoloji doğmuş oldu.
Bu pazar ilk olarak ARIES (KOÇ) Takımyıldızının mitolojik öyküsünü ele alıyor olacağım.
Umarım keyifle okuyacağınız bir yazı dizisi olur.
Sevgilerimle,

1 yorum:

  1. Pazar günlerini sabırsızlıkla bekliyecem.
    Arkası yarın gibi ne güzel...

    YanıtlaSil

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates | Contact | About