22 Ocak 2010 Cuma

alaylı mı? okullu mu?


Bugun ki aklım üniversite zamanlarında olsa Astronomi ve Uzay Bilimleri okur muydum emin değilim. Zira işin akademik yanı ile amatör yanı her zaman bambaşka. Amatör ruhun bu bilime çok değerler katacağına inanıyorum.

Bugün ülkemizde birçok dalda sertifika veren kurum var. Bilgi Teknolojilerinden tutun da çeşitli hobilerle ilgili olarak birçok özel - tüzel kurum bu sertifikaları veriyor :) Bu kurumların arasında ne yazıkki Astronomi ve Uzay Bilimleri ve/veya Amatör Teleskop Yapımı ile ilgili sertifika veren var mı? Duyan var mı bilmiyorum! Pek zannetmiyorum. Hatta bir bilim dalı ile Hobi olarak ilgilenildiğini duyunca şaşıranlarımız dahi varken...

İşte tam bu noktada yaratıcısı Burak Büyükdemir olan, yatırımcı - girişimcileri buluşturan bir platform olan E-Tohum'da ilk 40 arasına kalan projelerden biri Belgele.net ile tanışma fırsatı buldum.

Belgele.net Altuğ Gürkaynak ve eşi Evren Gürkaynak tarafından oluşturulan bir düşünce.

Belgele.Net'i şu amaçlarla hayata geçirmek arzusundalar;
  • Üniversite öğrencileri ve yeni mezunların, ellerinde tek sayfa diplomalarıyla hayata atılmaları yerine, yapmak istedikleri işle ilgili sertifikaları da biriktirip daha güçlü ellerle oyuna dahil olmalarına yardımcı olmak.
  • Hobi sertifikalarıyla insanların uzman olduklarını bildikleri konularda bilgilerini belgelemelerine yardımcı olmak.
  • Kurum ve kuruluşlara işe alım süreçlerinde hızlı çözümler, ölçme ve değerlendirme hizmetleri sunmak.

Örneğin çok iyi HTML biliyorsunuz ve bunu belgelemek istiyorsunuz. Belgele.net'ten, HTML uzmanlığı sertifika sınavını alıp, geçer notla tamamlıyorsunuz (yarım saat). Basılı sertifikanızı sipariş ediyorsunuz ve çerçeveli olarak kapınıza yollanıyor. İster duvarınıza sertifikanızı asıyorsunuz, ister PDF formatında bilgisayarınıza indiriyorsunuz ya da isterseniz aldığınız sertifikanın ikonunu CV'nize yapıştırıyorsunuz :)

Veya: Yıldız Savaşları'nı, edebiyatını, filmlerini, her şeyini su gibi biliyorsunuz. Anlatmaktan sıkılmışsınız, canınız bunu belgelemek ve belki hava atmak istiyor. Belgele.net'ten sertifika sınavına girip, alıyorsunuz paşalar gibi sertifikanızı. Buna astronomi veya teleskoplar da eklenebilir. Hobi konuları hayal gücümüz ve soru hazırlamaya istekli uzmanların sayısına bağlı.

Bir başka örnek: Bir fotoğrafçılık grubunuz var diyelim ki. Grup üyelerinize, grubunuzun adını başlığında taşıyan sertifikalar vermek isterseniz, Belgele.Net'te üyeliğinizle bir sertifika sınavı oluşturuyorsunuz. Soru havuzunuzu kendini hazırlayıp, sertifikanızı yine kendiniz tasarlıyorsunuz. Sertifikalarınızı dilerseniz ücretsiz, dilerseniz küçük bir ücret karşılığı, sınavda sizin belirlediğiniz geçer notu alanlara Belgele.net olarak basıp gönderiyorlar.

Kendileri ilk olarak bana bir sertifika hediye ettiler. E tabi pek sevindirik oldum. Hem kendilerine, hem diğer E-Tohum projelerine başarılar diliyorum.

Bu arada 15 E-Tohum girişimi 30 Ocak 2010'da açıklanıyor olacak.

Eeeee alaylıyım ama sertifikalıyım da.... :P

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to Blogger by Professional Blogger Templates | Contact | About